Turun sinappi on edelleen suosituin

Turun Sinappia alettiin valmistaa Turussa vuonna 1948. Aluksi pantiin kuntoon kaikki valmistuslaitteet ja puitteet, minkä jälkeen sinappiin käytettävät raaka-aineet valittiin huolellisesti. Sinappiresepti on alusta asti ollut aivan erityinen, ja se on pidetty salassa aina tähän päivään asti.

Sinapin suosio

Turun Sinappi on Suomen tunnetuin sinappimerkki, joka on ollut suomalaisten suosiossa alusta asti. Suomalaiseen perinteeseen kuuluvat vahvasti kesämökki, grillaus, makkara ja sitä myöten myös sinappi – Turun Sinappi. Tuotteen mainoslause on ollut jo noin 30 vuoden ajan ”Kahta en vaihda, toinen on Turun Sinappi ja toinen on…”. Mainoslause on iskostunut hyvin suomalaisten mieleen ja siitä on jopa kehitelty paljon omia versioita. Suomalaiset kuitenkin tietävät varsin hyvin, mitä mainoslauseella mainostetaan.

2000-luvun alussa Turun Sinapilla oli hallussaan noin 60 % markkinoiden arvosta. Kun valmistus siirrettiin pois Suomesta, monet sinapinystävät alkoivat boikotoida tuotetta. Ihmiset eivät halunneet maksaa tuotteesta, jonka tuotto menisi muualle kuin Suomeen. Perustettiinpa jopa kansanliike ajamaan Turun Sinapin valmistuksen palauttamista Suomeen. Sinapin valmistaja Unilever ei kuitenkaan kuunnellut näitä vaatimuksia ennen kuin vasta vuonna 2014. Suosio oli silloin laskenut sen verran, että asialla oli tehtävä jotain. Turun Sinapin valmistuksen siirryttyä ulkomaille sen entisissä tiloissa Turussa alettiin valmistaa Auran Sinappia. Nykyisin Auran Sinappi ja Turun Sinappi jakavat markkinat noin suhteessa 50–50.

Valmistus

Täydelliset siemenet valitaan ja ne sekoitetaan yhteen muiden aineiden kanssa sekoitusaltaassa. Sekoituksen jälkeen siemenet rikotaan ja koko seos siirretään muhitusaltaaseen. Altaassa lämpötila nostetaan sopivaksi ja luonnollinen entsyymitoiminta alkaa prosessoida tuotetta. Tämän jälkeen massaa jauhatetaan kivimyllyillä samaan tapaan kuin valmistuksen alkuaikoina. Jauhatuksen jälkeen sinappia jäähdytetään muutama minuutti, minkä jälkeen se purkitetaan. Valmistus on alusta asti säilynyt lähes samanlaisena, ja alkuperäistä makua on kunnioitettu.

Turun Sinappia -maut

Turun Sinappia on saatavilla neljä eri makua: mieto, väkevä, tulinen sekä Linna Sinappi -nimellä kulkeva väkevä ja makea sinappi. Miedon sinapin tunnistaa se pakkauksesta, jossa on vihreä väri. Mieto sinappi sopii hyvin mausteeksi voileipiin, burgereihin ja hernekeittoon. Sinappi on hyvä lisä ruuanlaitossa.

Väkevä sinappi sopii erinomaisesti makkaran ja muun grilliruuan kanssa tai vaikka joulukinkun päälle. Pakkauksen tunnistaa punaisesta väristä. Turun Sinappia tulinen sopii ihmisille, jotka ovat tottuneet voimakkaisiin makuihin. Tulinen sinappi on näistä kolmesta vaihtoehdosta kaikkein voimakkain, ja siitä syystä pakkauksellakin on voimakas musta väri. Linna Sinapin pakkauksen tunnusväri on sininen, ja tuote poikkeaa hieman muusta tuoteperheestä sekä nimensä että makunsa puolesta. Se sopii erityisesti nautittavaksi nakin tai makkaran kanssa.

Turun Sinappia valmistetaan taas Suomessa

Turun Sinapin alkutaival lähti liikkeelle Turusta, ja sieltä nimikin on peräisin. Sinapin alkuperäinen kehittäjä oli Jalostaja -niminen yritys, joka kuului tuolloin vuonna 1948 Huhtamäki-yhtymään. Heikki Huhtamäki, Olavi Collan ja Armas Koivumäki perustivat Jalostajan vuonna 1935. Sen ensisijaisena ideana oli myydä puutarhatuotteita. Yritys siirtyi myöhemmin tuottamaan elintarvikkeita. Vuonna 1992 yritys myytiin monikansalliselle yritykselle nimeltä Unilever. 1997 Unilever puolestaan myi liiketoiminnan Nestlélle, joka valmisti tuotetta alihankintana Unileverille. Tuolloin tuotetta valmistettiin yhä edelleen Turussa. Vuonna 2003 Turun Sinapin valmistus siirtyi Ruotsin Uppsalaan, missä sitä valmistettiin noin viiden vuoden ajan. Vuonna 2007 tehdas suljettiin Ruotsissa ja tuotanto siirrettiin Puolaan. Kuuden vuoden jälkeen vuonna 2014 Turun Sinapin valmistus päätettiin lopulta siirtää takaisin Suomeen.

Turun Sinappi on varta vasten suomalaisille ja suomalaiseen makuun suunniteltu sinappi, ja siksi yritys kokee tärkeäksi sen, että tuote valmistetaan kotimaassaan. Nykyisin tuotetta valmistaa Maustaja Oy. Kun tuote siirrettiin takaisin Suomeen, muuttui reseptikin hieman: aiemmin makeuttajana toiminut glukoosi-fruktoosisiirappi vaihdettiin tavalliseen sokeriin.