Tunnetuimmat turkulaiset tai Turussa syntyneet

Turku oli Suomen ensimmäinen kaupunki, ja sen kulttuuriperintö jatkuu pitkälle nykyaikaan. Kaupungissa on ehtinyt syntyä ja kasvaa lukuisia kuuluisia kansalaisia.

  • Paavo Nurmi

Suorastaan legendaarinen suomalainen juoksija Paavo Nurmi oli aikoinaan Usain Boltin tasoinen jymymenestyjä. Paavo Nurmi ehti voittaa olympiakultaa jopa yhdeksän kertaa ja oli kesäolympialaisten historian kolmanneksi menestynein urheilija. Ei siis ihme, että mies nimettiin ”Lentäväksi suomalaiseksi”. Hän ehti tehdä 20 maailmanennätystä yksilöjuoksussa ja lisäksi kaksi viestijuoksun maailmanennätystä urallaan vuosina 1920–1934. Urheilu-uran jälkeen Paavo Nurmi lähti liikealalle ja alkoi sijoittajaksi. Hän toimi myös rakennuttajana muutamassa kymmenessä taloprojektissa ja perusti asusteliikkeen.

  • Mauno Koivisto

Mauno Koivisto oli Suomen tasavallan yhdeksäs presidentti kaksi kautta peräkkäin, mitä ennen hän oli toiminut muun muassa pääministerinä ja Suomen Pankin pääjohtajana. Erikoista on, että hän ei ole koskaan toiminut kansanedustajana. Koiviston sinnikkyydestä kertoo puolestaan se, että raskaiden pääministerin ja presidentin töiden jälkeenkin hän on silti elänyt pidempään kuin yksikään muu suomalainen presidentti. Ehkäpä juuri turkulaisuus on pitänyt hänet hengissä!

  • Ville Niinistö

Ville Niinistö on Vihreän puolueen jäsen ja kahdessa hallituksessa ympäristöministerinä toiminut poliitikko. Hänet on valittu kansanedustajaksi Varsinais-Suomen vaalipiiristä vuodesta 2007, ja hän on ollut Vihreiden puheenjohtaja vuodesta 2011. Niinistö oli myös Turun kaupunginvaltuuston jäsen vuosina 2005–2012. Hän sai ylioppilaslakin vuonna 1995 ja valmistui maisteriksi poliittinen historia pääaineenaan vuonna 2003. Poliitikkona Niinistö kuvaa itseään sosiaaliliberaaliksi vihreäksi. Ja mitä erikoista Villessä on? No, Sauli Niinistö on hänen setänsä.

  • Mikael Agricola

Mikael Agricola, Suomen kirjakielen isä, syntyi jo 1500-luvun alussa, mutta on silti varmasti suomalaisten keskuudessa tunnetuin turkulainen. Hän toimi Turun piispana ja uskonpuhdistajana, ja suomensi muun muassa Raamatun ja aapisen. Hän ehti julkaista yhdeksän kirjaa, ja nekin kaikki kymmenen vuoden sisällä. Ei tiedetä, oliko Agricola suomen- vai ruotsinkielinen vai kaksikielinen, mutta hänen suomenkielentaitonsa oli syntyperäisen veroinen.

Agricola oli jo pojasta asti tiedonhaluinen ja lahjakas. Hän sai mahdollisuuden lähteä opiskelemaan Viipuriin latinankouluun, ja opintojensa jälkeen hän pääsi töihin Turun piispan sihteeriksi. Hänen uransa jatkui muun muassa uskonpuhdistuksen merkeissä, ja hänet vihittiin papiksi 1530-luvulla. Vuonna 1536 hän lähti opiskelemaan Saksaan, minkä jälkeen hän toimi muun muassa Turun katedraalikoulun johtajana ja Turun arkkipiispana.

  • Saku Koivu

Saku Koivu on luultavasti tunnetuin turkulainen urheilija. Keskushyökkääjän paikkaa pelannut Koivu pelasi NHL:ssä pitkän uran: jopa 1 124 ottelua. Saku aloitti uransa Turun palloseurassa ja siirtyi NHL:ään Montreal Candiensille 1995 voitettuaan MM-kultaa. Hänestä tuli fanien suosikki Montrealissa, ja hänet valittiin kapteeniksi vuonna 1999. Siinä pestissä hän pysyi vuoteen 2009, jolloin hän siirtyi Anaheim Ducksiin, jossa hän pelasi vuoteen 2014 asti.

Sakun ura oli kuitenkin täynnä loukkaantumisia ja sairauksia. Hän ehti pelata uransa aikana täyden 82 ottelun mittaisen runkosarjan vain kahdesti. Häneltä löydettiin kerran muun muassa syöpä. Syöpätaistelunsa jälkeen hänelle myönnettiin palkinto sisukkuudesta ja urheiluhengestä, ja vuonna 2007 hän sai myös palkinnon syövästä kärsivien auttamisesta. Uransa aikana hän ehti voittaa kerran MM-kultaa ja kerran hopeaa olympialaisissa.

  • Reijo Mäki

Reijo Mäki on suomalainen jännityskirjailija, joka tunnetaan muun muassa Vares-kirjasarjasta. Mäen teokset sijoittuvat yleensä Turkuun ja turkulaisiin baareihin ja kaupungin kaduille. Mäki sai vuonna 1996 Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon. Hänen kirjoistaan on tehty paljon dramatisointeja sekä teatteriin että elokuviksi. Tunnetuimpia dramatisointeja ovat tietenkin Vares-elokuvat, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 2004. Entä mikä erottaa Reijo Mäen tavallisista turkulaisista ja tavallisista suomalaisista? Hän kantaa mukanaan kaasuasetta saamiensa uhkauksien takia.

Muita tunnettuja turkulaisia ovat ravintolamagnaatti Sedu Koskinen, huomattavan poliittisen uran rakentanut Ville Itälä, kansainvälisesti menestynyt Bomfunk MC’s ja yksi Suomen suosituimmista bändeistä, PMMP.