Suomen suurin keskiaikaismuinaistapahtuma Suomessa

Eikö olisikin hauskaa tuntea olevansa keskiaikainen uljas ritari tai viehkeä linnanneito? Kiehtovatko hovielämän koukerot, vai oletko sodannälkäinen valloittaja? Keskiaika ei ollut nykyisten suurten mahdollisuuksien aikaa, mutta ajassa oli tiettyä rehtiä romantiikkaa, jota harvoin enää löytyy nykyään. Kädentyötä arvostettiin, ja elämä oli suoraviivaista, joskin useimpien elämä oli myös lyhyt. Paras paikka kokea tämän kultaisen ajan hohto Suomessa ovat Turun keskiaikaiset markkinat.

Lähde mukaan markkinoille

Turun keskiaikaiset markkinat ovat Suomen suurin keskiaikainen muinaistapahtuma, joka perustuu Turussa oikeasti keskiajalla pidettyihin markkinoihin. Tänä vuonna markkinat järjestettiin 20. kerran, ja paikalle tuli jopa 155 000 kävijää ajanjaksolla 30.6.–3.7.

Markkinoilla pääsee muun muassa katsomaan keskiaikaisia muotinäytöksiä ja kuuntelemaan soitantaa. Musikantit lauleskelevat, leikarit tanssivat, ja narrit pilkkaavat kaikkia säätyyn katsomatta. Tämä kaikki luo aidon keskiaikaisen tunnelman.

Vanhalla Raatihuoneella on Sali, jossa on nähtävillä kaikkea tieteeseen, taiteeseen ja muotiin liittyvää tavaraa. Torilta voit ostaa hienoja käsitöitä ja keskiaikaisia herkkuja. Kivisaunassa työskentelee ilakoivia pesijättäriä soittimien tahdittamina. Saunan yhteydessä on ravintola Haxen tarjoilemassa ruokaa. Jokirannassa on lisää musikantteja ja narreja viihdyttämässä markkinakansaa. Maistraatin istuntosalissa järjestetään keskiaikaista tanssia.

Keskiajalla ei vielä ollut tehtaita tai automaattisia tuotantolinjoja, joten kädentaitoja arvostettiin suuresti. Työnäytösalueella voi nähdä ja maistella käsityöläisten taidonnäytteitä, kuten seppien takomuksia, koruja, sahtijuomaa sekä erilaisia perinteisin menetelmin valmistettuja käyttöesineitä. Lasten puhdepihalla lapset saavat leikkiä lampaiden kanssa, ja ohjelmassa on myös pelejä, leikkejä ja askareita.

Urheat ritarit seikkailivat keskiajalla ympäri Eurooppaa ja jopa Lähi-idässä. Retket kestivät parhaimmillaan vuosia, mutta sankarit palasivat silti mielellään lopulta kotiin. Ja kotiin päästyään he osallistuivat turnajaisiin. Keskiaikapäivillä järjestetään hevosturnajaiset historiallisten esikuvien mukaisesti. Ritareilla on päällään aidot haarniskat ja aseet, ja heidän hevosensa kiihtyvät jopa 80 kilometriin tunnissa. Peitsien säleet vain lentävät, kun ritarit ottavat mittaa toisistaan. Show’n toteuttaa Rohan Tallit, joka on ainoa keskiaikaista ratsastusta ja taistelutaitoja Suomessa opettava talli. Talli kiertää myös Eurooppaa esittäen turnajaisshow’taan.

Kinkerit keskiaikaiseen tyyliin

Illalla aikuiset pääsevät juhlimaan keskiaikaiseen tapaan. Ravintola Teinissä järjestetään keskiaikaiset jamit, joissa markkinoiden keskiaikaiset yhtyeet soittavat ja Turun Unikankareen tanssijat tanssivat.

Keskiaika näkyy myös Turun isoimmissa nähtävyyksissä. Turun linnassa järjestetään opastettuja kierroksia, ja linnan musikantit houkuttelevat vieraita piiritanssiin. Tornihuoneissa on naisia tekemässä askareitaan. Linnan piha-alueella varusväki kilpailee muun muassa jousiammunnassa. Tavallisesti haarniskoidensa taakse piiloutuvat sotilaat avautuvat ja kertovat elämästään linnasta ja esittelevät raskaita varusteitaan. Esilinnan pihalle rakennetaan hiekkalinnaa, ja sen tekemiseen saavat osallistua aivan kaikki. Ritarisalissa voi sovittaa oikeita haarniskoita ja hovineitojen pukuja tai ottaa itsestään kuvan valtaistuimella.

Kauppiaita, käsityöläisiä ja ilotyttöjä

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa järjestetään keskiaikaopastuksia eri kielillä. Keskiaikaisten kivitalojen raunioiden keskellä kulkee Luostarin jokikatu, joka oli yksi Turun vanhoista pääkaduista. Sen varrella asui vauraita kauppiaita ja käsityöläisiä. Museokierroksella voi kokeilla puuastian kokoamista keskiaikaiseen tapaan, kirjoittamista kirjoituspuikoilla vahatauluun tai jopa jännittävää keskiaikaista kettupeliä! Aikuisia voi myös kiinnostaa museokierros nimeltä Bonnes dames -moraali ja seksuaalisuus keskiajalla. Siinä tutustutaan koko keskiaikaisen naisväen elämästä porvarisrouvasta aina ilotyttöihin asti.

Turun ainoa keskiaikainen katedraali, Turun Tuomiokirkko, vihittiin Tuomiokirkoksi vuonna 1300. Tämä upea kirkko on keskiaikaan aidoimmillaan. Tähän keskiaikaiseen katedraaliin voit tutustua kirkonpalvelija Maria Eerikintyttären johdolla. Kirkossa voit kuulla laulua ja vanhoja soittimia. Kirkon lehterillä on myös hieno museo, joka kertoo eloisasti ajasta 1500-luvun alussa. Rukoushetkissä voit hiljentyä hetkeksi ja mietiskellä hetken kaikessa rauhassa tässä omaleimaisessa ympäristössä.

Käytännön seikoista ei myöskään tarvitse kantaa huolta. Keskiaikaisesta teemasta huolimatta paikkojen saavutettavuus liikuntarajoitteisille on yksi järjestäjien tärkeistä tavoitteista.