Suomen parhaat festarit

Suomen kesä ei olisi oma itsensä ilman festareita. Lukemattomat suomalaiset ovat viettäneet viikonlopun mutaisilla leirintäalueilla ja rock-musiikin keskellä parhaiden ystäviensä kanssa. Perinteisesti festarit on järjestetty maaseutumaisessa ympäristössä ja majoittuminen on tapahtunut teltoissa, mutta nykyään myös kaupungeissa järjestettävät festivaalit kuten Flow- ja Weekend-festivaali ovat saaneet yhä enemmän suosiota.

Kun yritetään ratkaista, mitkä ovat Suomen parhaita festivaaleja, on ehdottomasti otettava mukaan tarjokkaita sekä kaupungeista että maalta.

  • Ruisrock

Ruisrock on kaikkien Suomen festivaalien äiti. Se järjestetään Ruissalossa muutaman kilometrin päässä varsinaisesta Turun kaupungista. Festivaalia pidettiin pitkään Euroopan vanhimpana yhtäjaksoisesti jatkuneena musiikkifestivaalina, kunnes saatiin tieto eräästä Hollannissa vain pari kuukautta ennen Ruisrockin ensimmäistä tapahtumaa järjestetystä festivaalista. Ruisrock on toki kuitenkin yhä Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut rockfestivaali.

Tätä festivaalia järjesti 30 ensimmäistä vuotta vuoroittain kolme eri yhdistystä ja lautakuntaa Turussa. Nykyään järjestäjä on Vantaan Festivaalit Oy. Ruisrockissa on nähty luultavasti eniten merkittäviä artisteja Suomen koko festivaalihistoriassa. Sellaiset bändit kuin Metallica, Red Hot Chili Peppers, Bon Jovi ja U2 ovat esiintyneet festivaaleilla.

  • Ilosaari Rock

Ilosaarirock on puolestaan Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali, ja se järjestetään Joensuussa. Tapahtumassa on erityistä se, että se järjestetään vapaaehtoisvoimin eikä voittoa pyritä saamaan. Voitot käytetään vain seuraavan kesän juhlien järjestämiseen, ja lippujen edullisesta hinnasta huolimatta festivaalilla esiintyy paljon tunnettuja ja merkittäviä ulkomaisia ja kotimaisia artisteja. Festivaalit on myyty loppuun vuodesta 1998 vuoteen 2011 asti, ja vuoden 2012 lippuylijäämä johtui sekin lähinnä siitä, että festivaalialuetta oli laajennettu.

Ilosaarirock on myös ympäristöä säästämään pyrkivä festivaali, ja se sai Green’n’Clean -ympäristösertifikaatin ensimmäisenä Suomessa vuonna 2008. Festivaali myös lahjoittaa kasvihuonepäästöistään EU:n päästökapan mukaisen summan hyväntekeväisyyteen, kuten jonkin eläinlajin tai luontokohteen suojelemiseen.

  • Weekend Festival

Weekend-festivaali on hyvä esimerkki kaupallistamisen onnistumisesta. Vaikka tapahtuma onkin järjestetty erittäin massiivisella volyymillä, on hauskanpito taattua. Hyvistä festivaaleista kertoo jotain se, että juhlat järjestetään nykyään myös Virossa ja Ruotsissa. Tapahtuma on myös äänestetty YleX:n äänestyksessä Suomen parhaaksi festivaaliksi vuosina 2013, 2014 ja 2015.

Festivaalin sijaintipaikkana on jännittävä Kyläsaaren ranta Helsingin Kalasataman vieressä. Samassa paikassa on järjestetty muun muassa Green Dayn ja Foo Fightersin konsertit, ja alueelle mahdutetaan neljä lavaa. Esiintyjinä on nähty esimerkiksi Avicii, David Guetta, Calvin Harris, deadmau5, DJ Tiesto ja monia muita supersuosittuja artisteja. Festivaaleilla on kuitenkin ollut kivinen taival julkissuhteiden osalta. Vuosittain tästä festivaalista on tehty parhaimmillaan 170 valitusta melusta, kun tavallisesti festivaaleista tulee 1–10 valitusta per tapahtuma. Mutta ei huolta, lähialueen asukkaat – festivaali muuttaa pois alueelle kaavoitetun rakentamisen takia.

  • Blockfest

Blockfest on Suomen hiphop-kulttuurin ehdoton ykkösfestivaali, joka järjestetään Tampereella. Festivaaleille tulee vuosittain esiintymään suomalaisen hiphopin ykkösnimiä. Festivaalin erikoisuus ovat sen ohjelmassa olevat katukoripallo ja skeittaus. Esiintyjinä ovat olleet muun muassa Fintelligens, Cheek, Asa, Snoop Dogg ja Wu-Tang Clan. Tänä vuonna festarilla voi nähdä huippunimiä, kuten  A$AP Rocky ja NAS.

  • Flow Festival

Suomalaisen musiikkiskenen ja ulkomaisten vaikutusten edelläkävijä, Helsingin Suvilahdessa järjestettävä Flow festival on ehdottomasti uniikki musiikkifestivaali, jonka kaltaista saa hakea. Festivaali on sekä yhdistelmä erikoista taidetta ja bändejä että vuosittainen kaupungin sosiaalisten piirien kohtaamispaikka. Festivaalilla pääset kuulemaan musiikkia, joka on ollut sitä cooleinta tavaraa viimeiset puoli vuotta ja on sitä myös seuraavat puoli vuotta. Festarilta löytyy kaikille jotain – samppanjabaarit tarjoilevat suun kostuketta, ja vegaaniravintoloista voit ostaa itsellesi myös hyvän omantunnon. Suurimmasta osasta esiintyjistä et ole luultavasti koskaan kuullutkaan, mutta pääesiintyjinä on myös klassikoita. Päälavoilla on nähty esimerkiksi Kanye West, M83 (hittikappaleenaan Owl City), ja Laurence and the Machine.