DBTL – festivals in Turku

Down By The Laituri on vuonna 1988 perustettu Suomen vanhin kaupunkifestivaali, joka järjestetään Turussa. Alun perin festivaalia vietettiin kesäkuun puolivälin tienoilla, mutta vuonna 2005 ja sen jälkeen ajankohdaksi on yleistynyt heinäkuun loppupuoli. Down By The Laituri -festivaalin lyhenne on DBTL. Alun perin festivaali oli pelkästään aikuisille suunnattu tapahtuma, nykyisin ohjelmaa on järjestetty myös alaikäisille.

Festivaalin perustajat ja järjestäjät

Festivaalin perustivat vuonna 1988 Jorma Teerijoki ja Riikka Oksanen. Mukana järjestämässä oli useita turkulaisia kulttuurialan ihmisiä. Sittemmin DBTL:ää on järjestänyt Turun Kesäjuhlat Ay, Turun Kaupunkifestivaaliyhdistys ry (KAFE ry), Prionova oy ja Happening Laituri Oy. Nykyisin festivaalia järjestävät veljekset Henri ja Kalle Kulmala.

Sijainti

Down By the Laituri sijoittui alun perin Aurajoen läheisyyteen useisiin puistoihin ja ravintoloihin. Alkuvuosina tapahtumapaikkoina toimivat Porthaninpuisto ja Puolalanpuisto. Pääkonsertit pidettiin useana vuonna Samppalinnanvuorella. Nykyään festivaali on sijoitettu yhdelle isommalle festivaalialueelle Paavo Nurmen -puiston yläkentälle.

Esiintyjät

Festivaalilla on esiintynyt kymmenien vuosien aikana useita suomalaisia artisteja ja yhtyeitä, muun muassa Neljä Ruusua, Miljoonasade, Eppu Normaali, Suurlähettiläät, Apulanta, Tehosekoitin, J. Karjalainen, Andy McCoy, Popeda, Klamydia sekä monia ulkomaalaisia tunnettuja yhtyeitä. Vuonna 2016 esiintyjien joukossa olivat muun muassa Roope Salminen ja Koirat, Jari Sillanpää, Eppu Normaali ja Paula Koivuniemi.

Kävijämäärät

Vuonna 2001 festivaali järjestettiin 14:ttä kertaa, ja tuolloin kävijämääräksi arvioitiin noin 40 000. Festivaali oli siihen asti kasvanut vuosi vuodelta sen alusta 1988 lähtien. Vuonna 2001 festivaali kesti keskiviikosta sunnuntaihin ja sijoittui entistä laajemmalle alueelle Aurajoen varteen.

Useita vuosia myöhemmin vuonna 2014 kävijöitä oli vain noin 15 000, viime vuonna 13 000 ja tänä vuonna 10 000. Festivaalin suuruus ja tapahtuma-alue ovat toki myös muuttuneet erilaisiksi vuosien varrella. Tänä vuonna festivaali kesti kolme päivää.

Taloudelliset vaikeudet koettelevat

Ajan myötä festivaali ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja ihmiset mielsivät sen ”humppafestivaaliksi”. Taloudelliset vaikeudet paljastuivat keväällä 2014. Silloinen järjestäjä Happening Laituri Oy sopi Turun kaupungin kanssa liiketoiminnan myymisestä. Tapahtuma-alalla työskennelleet Henri ja Kalle Kulmala näkivät velvollisuudekseen parantaa DBTL:n maineen – olivathan veljekset kotoisin Turusta eikä vuosikymmeniä kestänyttä festivaaliperinnettä voinut noin vain lopettaa! Muutaman viime vuoden aikana festivaalin tulos on keikkunut 0-lukeman molemmin puolin.

DBTL vuonna 2016

Kokonaan uudistettu Down By the Laituri 2016 -festivaali järjestettiin Turussa Paavo Nurmen puiston yläkentällä. Festivaalilla arvioitiin käyneen noin 10 000 vierasta, ja järjestäjien mukaan luku oli oikein positiivinen. Festivaalin yleisilmettä on muutettu edellisvuosiin verrattuna ja lippuluokkia kehitelty sopimaan yhä useammalle ihmiselle. Festivaali oli jaettu kahteen eri alueeseen: maksuttomaan alueeseen, jonne alle 18-vuotiaatkin pääsivät, ja maksulliseen alueeseen, joka oli tarkoitettu täysi-ikäisille. Maksulliselle alueelle sai ostettua normaalilipun tai VIP-lipun erilaisine lisäpalveluineen. Tällaisia palveluita olivat esimerkiksi yöruokailu tai erityisen laadukas ruokailu.

Festivaali tarjosi myös Champagne in the Sky -mahdollisuuden. Champagne in the sky on tunnetun Dinner in the Sky -formaatin tyylinen tapahtuma, jossa pääsee nauttimaan samppanjaa yläilmoihin puolen tunnin ajaksi. Champagne in the Sky -nosturi sijaitsi festivaalin maksuttomalla alueella, joten sinne oli mahdollista päästä myös ilman festivaalilippua. Liput elämykseen maksoivat 40 €.

Festivaalin oheismateriaalia

Festivaalista on tehty peli, jossa pelaaja toimii festivaalin managerina yrittäen järjestää kyseistä tapahtumaa. Pelin kehitti videopelejä kehittelevä Skitso Productions -tiimi Down By the Laiturin 10-vuotisjuhlia varten vuonna 1997.

Festivaaleista on julkaistu myös kirja DBTL 10 – Festivaali kuin unelma, ja valmisteltu väitöskirjatutkimus.